• info@mindfulnesscongres.nl

Mindfulness vanaf het begin

Op dinsdag 21 april, tijdens “Mindfulness in het gezin” gaan Irena Veringa, Eva Potharst, Eline Snel en Anne Marlijn Hauserer dieper in op mindfulness vanaf het begin.

De rol van mindfulness in de perinatale periode door Irena Veringa

Stress en angst bij zwangere vrouwen heeft een negatieve invloed op het geboorteproces en de geboorte-uitkomsten voor moeder en kind hebben. Daarnaast blijkt de algemene antenatale voorbereiding onvoldoende effect te hebben op verbetering van het geboorteproces en de geboorte-uitkomsten. Het Mindfulness Based Childbirth and Parenting (MBCP) programma blijkt potentie te hebben om aan de zwangerschap, bevalling en het jonge ouderschap gerelateerde stress en angst te reduceren en een toename van het adaptieve vermogen aan deze processen te bereiken.

Het MBCP programma is een adaptatie van een wereldwijd bekende en evidence-based 8-weekse Mindfulness-Based Stress Reduction training (MBSR) van Jon Kabat-Zinn. MBCP heeft als doel het voorbereiden van zwangere vrouwen met hun partners op de stressvolle, onverwachte en onbekende aspecten van de perinatale periode door middel van mindfulness-meditaties (o.a. pijnmeditatie met ijs, stress -en angstreductie meditatie) en psycho-educatie over de fysiologie van de perinatale periode vanuit neurobiologisch perspectief. Tijdens de presentatie wordt de inhoud van MBCP en de preliminary resultaten van de I’ve changed my Mind studie toegelicht.

Mindfulness voor moeders en baby’s door Eva Potharst

Het krijgen van een kind kan naast positieve gevoelens ook stress oproepen. Hoge niveaus van stress bij de moeders kan gevolgen hebben voor de hechting tussen moeder en baby. Voor moeders met een baby of dreumes tot 18 maanden met stress klachten in welke vorm dan ook (gerelateerd aan psychische klachten bij de moeder, (medische) problemen bij de baby of moeder-baby-relatieproblemen) bieden wij een mindfulness training. In deze training leren moeders hun gevoelens van stress te reguleren, meer aandacht te hebben voor (de signalen van) de  baby, en beter voor zichzelf te zorgen. Gedurende het grootste deel van deze training zijn de baby’s aanwezig; voor moeders is het dus een ‘training on the job’.

Tijdens de presentatie wordt door Eva Potharst stilgestaan bij de inhoud van de training (geïllustreerd aan de hand van video-materiaal) en de eerste wetenschappelijke resultaten over de effecten van de training.

Moeder en dochter verbonden door mindfulness door Eline Snel en Anne Marlijn Hauserer

Blijf op de hoogte!

Als u uw email adres hier achter laat dan houden wij u op de hoogte over de sprekers en het programma.